Lui Liviu Alexa, de la Ziar Antialcoolic de Cluj

Posted: April 16, 2018 in Buletin de Cluj

Liviu Alexa, laboriosule. Nu ți-aș fi deranjat minutele de mare creativitate jurnalistică, politică și sportivă, dar m-au sunat vreo cinci prieteni. Apropo, felicitări pentru semifinala la baschet fete. Cică, spun ei, prietenii, „Alexa i-o trage lui Grecu”. Oamenii, săracii, sunt duși în eroare greșită. Vezi, că pe site-ul tău de mare succes a apărut o “bârfă”. Link. Să știi, Liviule, că mi-au trebuit vreo cinci minute să le explic, fiecăruia dintre cei care m-au sunat, că nu tu ai scris „răutăcismul” respectiv. Și mort de beat, și dacă nu puteai să îți miști ghearele, scriai textul mai bine. Cu degetele de la picioare și cu capul împlântat în tastatură, îl scriai mai bine. Nici Victor Lungu nu l-a scris, că el are alt stil. Din păcate, cititorii s-ar putea să creadă că voi l-ați produs. Eu cam bănuiesc, după coerența frazelor, cine e autoarea, dar mă abțin să critic domnișoarele de mare talent și viitor. Talent și viitor în alte meserii decât cea de jurnalist. Liviule, hăhăiala de la sfârșitul bârfei e inconfundabilă. Însă am o dilemă. De ce râde speranța presei românești la tastatură? Are gura ocupată? Și, dacă o are ocupată, de ce o apucă râsul? Ia, fă Alexa o investigație, poate rezolvi dilema.

Zorba Grecu

Acum, despre personajele pictate monstruos. Primul. Sorin Grecu. Omul este la pământ din toate punctele de vedere și momentul ales pentru a-l lua la bălăcăreli este chiar prost. E urât să dai în omul suferind, Liviu Alexa. Nu-l apăr eu pe Grecu, pentru că el așa se laudă prin oraș că e dușmanul meu personal. Nici nu mai circul pe străzi, am propriul traseu prin rețeaua de canalizare a orașului, prin care mă deplasez. Că, dacă mă prinde Zorba Grecu, mă pune să dansez sirtaki. Mă, Sorine, te invit la o drumeție prin rețeaua de canalizare. Am văzut, pe-acolo, niște șobolani mai mari decât Aurel Mureșan, colegul tău de la Gazeta de Cluj, zis Tata Șobo.

Gută-n tag, Alexa. De la Avarvarei.

Al doilea personaj pictat. Adrian Avarvarei. Alo, Alexa, tovarășu’ colonel, fostul nostru șef de investigații de la Ziua de Ardeal, e bolnav. Nu poate bea, pentru că are gută. De vreo două luni, îl tot chem la o bere și nu vine, că e sub tratament. Deci informațiile referitoare la consumatorii Grecu și Avarvarei, cum că beau împreună, sunt greșite complet. Sau textul este făcut doar pentru a jigni persoane, ceea ce e și mai urât. Sau, dacă prin această bârfă cei de la Ziar de Cluj urmăresc ca Liviu Man, directorul de la Gazeta, să îl dea afară pe Grecu, atunci chestiunea e de-a dreptul mizerabilă.

Aoleu, mă coboară de pe soclu

Ce îmi place, însă, la redacția Ziar de Cluj, este că e plină de abstinenți moralizatori. Ce-i drept, pe nici unul de-acolo nu l-am văzut vreodată să consume alcoale. Ei beau numai agheasmă, smoală și suc de morcovi, la cutie. Folosesc paharul doar ca să-și ude floricelele de pe balcon și ca să se mulgă. Sunt periculoși, acolo. Transformă vinul în apă. Mă mir că nu-și schimbă Alexa numele gazetei, din Ziar de Cluj, în Antialcoolic de Cluj. Liviule, vezi că niște politruci infiltrați în galeria lui “U”, conduși de prietenul tău Radu Constantea, au stabilit clar. Eu sunt Luceafărul bețivilor. Deci, te rog, nu mă lua de pe soclu, ca să îl urci pe Grecu sau pe Avarvarei, că mă supăr.

Până atunci, Liviule, simt nevoia să vorbesc cu prietenul nostru comun, regretatul Florin Chima, care îmi dă tot felul de semnale că mă citește. De exemplu, am primit cadou, așa tam-nesam, o sticlă de whiskey. Cred că acolo în Rai chiar au internet.

Florine, avem o problemă dihai p-aci. Liviu Alexa s-a lăsat de băut. Mai mult. Ziarul lui a devenit un instrument de luptă, împotriva băieților bețivi și veseli. Vezi, cum faci. Că, dacă ajunge crocodilul în Rai, e bai cumplit. Îl face Șefu Mare, pe Alexa, Arhanghelul Liviu Prohibitivul. Așa că degeaba ne întâlnim noi, p-acolo, dacă ne vânează Alexa cu buzduganul. Contrabandă cu alcoale ioc, vodcă ioc. O să fie plictisitor. Vorbește cu vreun sfânt prieten și roagă-l să facă o minune. Să îi curgă lui Alexa, în redacție și acasă, numai whiskey la robinet. Poate se dă iar pe brazdă… Mai vorbim, că e ditamai pericolul pe noi.

barfa ziarde cluj

Adrian Cinpoeru

Comments are closed.